Kieli/Language:
Suomi English
Kalastuksen erikoisliike

>Etusivu >Ravustus
Verkkokauppa
Ravustus
Suoja- ja peliverkot
Tutkimusverkot


Nippon VerkkoAvoinna:
arkisin klo 9-17
lauantaisin 10-14

Hallituskatu 27
33200 Tampere
Näytä sijainti kartalla

Puh. 010 423 3400
Fax. 03 214 8116
info@nipponverkko.fiNippon Verkko Oy on myös ravustuksen erikoisliike. Suomi on jakautumassa/jakautunut kahden eri rapulajin vyöhykkeisiin. Uusi amerikkalainen tulokas TÄPLÄRAPU sijoittuu lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen, kun perinteinen JOKIRAPU puolestaan Keski- ja Itä-Suomeen. Poikkeuksia tästä vyöhykejaosta tosin löytyy. Täpläravun suhteellinen osuus maan kokonaisrapusaaliista kasvaa voimakkaasti. Syynä tähän on mm. suurten reittivesien rapukantojen elpyminen sekä toisaalta jokiravun harveneminen ruton, vesistörakentamisen ja veden laadun muutosten myötä. Täplärapu kestää vesistöjen muutokset jokirapua paremmin ja toimii usein ruton levittäjänä, kestäen sen itse. Täplä- ja jokirapu käyttäytyvät kovin eri tavoin. Tämä vaikuttaa oleellisesti myös ravustuksessa käytettäviin menetelmiin ja pyydyksiin. Esittelemme seuraavassa eräitä pyyntivinkkejä sekä lopussa on tietoa mm. rapurutosta ja rapujen sumputuksesta. Katso myös rapujen keitto-ohje.

 • Täplärapu

  Täplärapu

  Täplärapu suosii syvähköjä (1-10m) syvyysvyöhykkeitä, missä on riittävästi suojapaikkoja (kivikkoa, pohjakasvillisuutta, puuta, yms.). Se suosii hyvinkin runsaita yhdyskuntia, eli muutaman neliön pohjapinta-alalla saattaa pesiä kymmeniä rapuja; toisaalta lähistöllä saattaa myös olla täysin ravutontakin aluetta.

  Siis: Ravusta täplärapua kivikoilta, jyrkänteiden reunoilta, ym. noin 1-10 metrin syvyydestä vaihdellen mertojen paikkaa. Käytä putkimertoja,liippi- ja tikkupyynti ei onnistu!

  Paras syötti on tuore särkikala (särki, lahna, sulkava, toutain, jne.). Myös ahven ja silakka toimivat ja pakastettu syötti on yhtä hyvä kuin vastapyydystettykin. Rapu ei ole raadonsyöjä, joten vaihda syötit päivittäin!

 • Jokirapu

  Jokirapu ylhäältäJokirapu alhaalta

  Jokirapu on ns. perinteinen kotimainen rapu. Sitä kannattaa pyydystää rannan tuntumasta, alle kahden metrin syvyydestä. Usein merran korkuinen (noin 30cm) syvyys on jokiravulle ihanteellisin. Pohjan tulee olla mieluiten mutainen, koska rapu kaivaa itselleen kolon hakojen tai kivien alle.

  Jokirapu tulee mieluisimmin ohutrakenteisiin mertoihin, kuten esimerkiksi jättimerta, mutta hyvää saalista antavat myös perinteinen päältäkiivettävä merta, liipit ja tikkupyynti. Tikkupyynnissä kepin läpi pohjaan kiinnitetään kuollut kalasyötti (pehmeää kalaa mieluiten, kuten täplälläkin) ja taskulampun valossa haavilla noukitaan herkuttelemaan saapuvat ravut. Rapu tulee pyydystää aina haavi takaapäin lähestyen.

  Täplä- ja Jokiravun erot


 • Rapurutto

  Rapurutto leviää helposti vesistöstä toiseen. Täplärapu toimii usein ruton kantajana, joten älä koskaan siirrä rapuja vesistöstä toiseen. Sumputa vain samasta vesistöstä pyydettyjä rapuja! Mikäli vaihdat pyyntivesistöä tulisi pyydykset ehdottomasti desinfoida ensiksi.

  Desinfointimenetelmiä:
  Vähintään 10 minuutin keittäminen
  5-6 tunnin täydellinen kuivaaminen 60-80 °C saunassa
  Vähintään yksi vuorokausi alle -10 °C (esim. pakastin)
  Talven yli kylmässä ulkotilassa pitäminen
  30 minuutin väkiviinakäsittely (50-70%)
  30 minuutin käsittely 4% formaliiniliuoksessa
  Lähde: Rapu ja ravustusta koskevat säännöt ja luvat

 • Rapujen sumputus

  Koska ravut ovat usein aggressiivisia lajitovereitaan kohtaan tulisi aina pyrkiä käyttämään mahdollisimman laajapohjaisia sumppuja. Minimitilavuus sataa rapua kohden on noin 70litraa. Sumppu tulisi sijoittaa mahdollisimman viileään ja mieluiten vaihtuvaan veteen, esimerkiksi laiturin alle pohjaan tai pohjan tuntumaan. Sumpun on ehdottomasti oltava auringolta suojassa ja veden sumpussa on päästävä vaihtumaan!

  Rapuja tulisi myös ruokkia sumppuun. Ne syövät mielellään nokkosen lehtiä, kurkkua, porkkanaa, kaalin lehtiä, jne. Kalaa tai lihaa ei tule käyttää ruokintaan sumputusvaiheessa! Oikein hoidettuna ne säilyvät elävinä ja hyväkuntoisina jopa kuukausia...

Neuvomme mielellämme ravustuksesta kiinnostuneita tarkemmin sähköpostilla tai myymälässämme henkilökohtaisesti.


Rapumerrat ja rapusumput verkkokaupassa